Frågor och svar

11 aug
Frågor och svar! Ta med en kompis så ses vi snart! :)
 

Vad är Vägs Ände?

En aktion för att stoppa bygget av Förbifart Stockholm. Samling Eggeby Gård, Järva folkets park, fredag 09:00.
Men kom gärna redan idag på klimatfestivalen som pågår på Eggeby Gård: https://www.facebook.com/events/1645841305736763/
 

Hur kommer aktionen gå till?

Vi kommer att ta oss till en byggarbetsplats där Förbifart Stockholm byggs och stoppa arbetet. Det kommer gå lugnt till och vi kommer följa vår aktionskonsensus: http://vagsande.se/aktionen/aktionskonsensus/
Alla kan vara med. Vi kommer t.ex. ha ett barnvagnsblock: https://www.facebook.com/events/1311362505555653/
 

Varför måste vi Stoppa Förbifarten?

Förbifart Stockholm är Sverigest genom tiderna största infrastrukturprojekt. En massmiljardsatsning på en sexfilig motorvägstunnel som kommer vara världens längsta.
Den drabbar klimatet och miljön, den bygger fast oss i ett ökat bilberoende som ytterligare försämrar trafiksituationen i Stockholm och tar intäkterna från trängselskatten från kollektivtrafiken. Dess miljöpåverkan kommer dessutom drabba redan utsatta förorter värst.
 

Finns det inte andra sätt att stoppa den?

Förbifart Stockholm är en 50 år gammal idé som har försökt lanseras många gånger. Precis innan valet hann Alliansen tjuvstarta bygget för att det skulle bli svårare att stoppa den. Den juridiska processen är slutkörd och det är dags att säga ifrån mot miljardsatsningarna på massbilismen.
 

Kommer inte Förbifart Stockholm avlasta innerstan?

Nej. En storsatsning på nya vägar kommer istället att öka den totala trafiken genom inducerad trafik. Det har hänt med både Södra och Norra länken. De som har ärenden till innerstan kommer fortsätta att ha det. Att kalla den för en Förbifart är missvisande då endast några hundra fordon per dag beräknas passera hela regionen.
 

Kommer inte elbilar göra att bilismen blir bra?

Nej. Eventuella framtida elbilar används som ursäkt att fortsätta bygga in oss i bilismen. Försäljningen av fossildrivna bilar har trots den påstådda elbilsutvecklingen och skandalerna med utsläppsfusk i så kallade miljöbilar slagit nya rekord de senaste åren. Elbilar tar upp lika mycket plats i våra städer och har också sina egna miljöproblem. Enligt Trafikverkets egna nedtystade klimatrapport måste var tredje bil i storstäderna förvinna om klimatmålen ska kunna nås.
 

Kommer det inte gå bussar i Förbifarten?

Nej. Utredningar har visat att Förbifarten inte är lämpad för någon effektiv kollektivtrafik. Det kommer inte bli några busskörfält eller superbussar, utan den byggs för biltrafik. Vill man satsa på kollektivtrafik finns det betydligt effektivare och billigare alternativ än världens längsta sexfiliga motorvägstunnel.
 

Vi ses!