Pressmeddelande – Aktivister stänger ner motorvägsbygge

13 jul

13 juli 2016

Vägs Ände – Aktivister stänger ner motorvägsbygge

Fredagen den 12 augusti kommer hundratals klimataktivister, miljövänner och kollektivtrafikanter stänga ner bygget av Förbifart Stockholm i norra Stockholm. Politikerna vägrar ta klimatansvar, och har gett grönt ljus till motorvägen trots att den både ökar bilism och utsläpp som förvärrar klimatkrisen. Genom att använda sig av fredliga aktioner för att fysiskt ställa sig i vägen för bygget så blir det tydligt vilket spår vi istället borde växla in på.

– Förbifarten är en återvändsgränd för klimatet, säger Anna Nygård, talesperson för nätverket Vägs Ände.

Den globala klimatfrågan hänger också ihop med frågan om bättre kollektivtrafik i Stockholms Län. Det handlar om vart pengar för infrastruktur går.

– Storstockholms Lokaltrafik drar in busslinjer och planerar att höja avgiftstrycket på månadskortet, medan en enda motorväg får kosta många tiotals miljarder, säger Anna Nygård.

Lokalt i Järvaområdet har demonstrationer redan riktat sig mot de ökade luftföroreningar som väntas skörda nya dödsoffer om vägen byggs:

– Det handlar om en kamp för våra förorters framtid, att inte låta sig köras över av politikerna är bokstavligen en fråga om liv och död, säger Anna Nygård.

Under aktionsveckan 10-14 augusti pågår också en klimatfestival med en mängd programpunkter på Eggeby Gård / Järvafältet.

Vägs Ände är ett öppet nätverk av organisationer, grupper och individer från hela landet som tillsammans tar ställning mot fossil infrastruktur och det orättvisa ekonomiska systemet. Vi är en del av den globala gräsrotsrörelsen för klimaträttvisa och demokrati.